Demensvenligt Thy

Taxa med smil og håndsrækning

Publiceret 30-06-2025

Taxi-selskaberne i Thy, der kører med kommunens borgere med demens, gør det så godt, at de har høstet national hæder for deres demensvenlige indsats.

Leif Sørensen kender ruten rigtigt godt denne torsdag morgen. Han kører den nemlig hver torsdag. Og han kender efterhånden også de historier, som hans seks passagerer fortæller på turen til Vestervig.  

For mens Grete og Inga kan pege ud ad vinduet i minibussen og fortælle, hvor de som børn hakkede roer, og Bent kan huske, hvordan han i sin tid som chauffør kørte kvier til Rusland, så er det taxachauffør Leif Sørensen, der sørger for, at de får jakken på og husker at få katten ud af huset, inden han også klarer at låse hoveddøren, når de skal i dagtilbud for mennesker med demens på plejecentret Sct. Thøgersgaard i Vestervig. 

- Det er et alsidigt job, og det kan godt tage 10 minutter at få en kunde til at sætte sig, men jeg ved, hvorfor det er sådan, og vi har planlagt turene, så tingene bliver gjort så meget på samme måde som muligt. Det giver tryghed. Så må det tage den tid, det tager, fortæller Leif Sørensen. 

Hædret af Demensalliancen

Han er chauffør hos Hurup Taxi. Sammen med kollegerne hos Dantaxa i Thisted, modtog han i efteråret 2024 en helt særlig hæder for virksomhedernes indsats for at gøre taxakørslen i Thy demensvenlig. 

På årsmødet for den nationale Demensalliance blev Thisted Kommune nemlig anerkendt for initiativet ”Taxa i Thy med Smil og Håndsrækning”. Et tiltag, hvor kommunens demenskoordinatorer samarbejder med EUC Thisted om at undervise nye taxachauffører i demens. I begrundelsen for valget af Thisted som vinder i kategorien ”transport” lød det blandt andet, ”at initiativet gør en reel forskel i hverdagen”. 

- Vi er meget stolte over og glade for at blive anerkendt for indsatsen. Vi har jo tydeligt kunnet se den forskel, som initiativet gør i hverdagen. Ikke blot for mennesker med demens og deres pårørende - men også for chaufførerne. De bliver mere trygge ved opgaven med at køre med denne gruppe af borgere, siger Yvonne Tilsted, der er plejecenterleder i Thisted Kommune. 

Den vigtige, personlige relation 

Leif Sørensen er ikke én af de nye chauffører, der har været gennem undervisningen på EUC, men han medgiver, at den viden, som demenskoordinatorerne deler med ham og de andre garvede chauffører, er vejen frem.

For nogen kan det godt være grænseoverskridende at gå ind hjemme hos kunden og hjælpe dem med at få sko eller jakke på. Men jeg har jo selv oplevet hvilken forskel, det gør, at jeg får en god relation og lærer noget om den enkelte. Vi får en bedre snak, når jeg ved lidt om, hvad de interesserer sig for, fortæller han og fortsætter: 

- Og så har jeg lært, at øjenkontakt er vigtigt. Det fungerer ikke altid blot at sige, at de skal sætte sig, men når jeg har øjenkontakt, så kan jeg bedre kommunikere med dem og gøre dem trygge ved det, vi skal, fortæller han om sine erfaringer. 

 

Nøglen er tålmodighed 

Den øgede viden hos taxachaufførerne om demens betyder, at de udviser stor empati og tålmodighed i mødet med mennesker med demens.  Det er, ifølge demenskoordinator Gitte Sand Dahlgaard, netop nøglen til demensvenlighed. 

Demens er en kompleks og udfordrende sygdom, der kræver en særlig form for omsorg og støtte. Ved at lade sig uddanne til at håndtere de hverdagssituationer, der opstår, når de skal køre med mennesker med demens, så bliver taxaselskaberne en stærk partner for os, der arbejder professionelt med denne gruppe af borgere. Og de er uden tvivl med til at give mennesket med demens en oplevelse af at blive mødt med respekt og forståelse, forklarer Gitte Sand Dahlgaard.

Vi er ankommet til Sct. Thøgersgaard og forude venter nogle timer med mande- eller dame-klub for de seks passagerer i minibussen. 

- Skal jeg med dig hjem nu? spørger én af dem Leif kort efter ankomst. 

Nej, vi ses i eftermiddag, svarer Leif Sørensen med et smil. Han får et smil og et nik retur og, vedkommende går i klub.

- Der skal i bund og grund ikke så meget til for at gøre en forskel. Med en god håndfuld tålmodighed vil de fleste mennesker kunne gøre en mærkbar forskel for mennesker med demens, siger Leif Sørensen på vej tilbage til sin vogn.

Når han om nogle timer samler sine passagerer op igen, kan de ikke alle huske, at han kørte med dem tidligere på dagen, men Leif Sørensen kan huske, hvad der gør dem trygge på turen og får dem godt hjem igen.

Bliv klogere på, hvad du kan gøre

Kontaktinfo

Ældre og træning
S: Asylgade 30
O: 7700 Thisted

Sådan kan du hjælpe

Du kan også gøre en forskel, når du møder et menneske med demens. 
 
Der findes tre gode råd, som du kan handle efter, når du ser demenssymbolet: 

  • Tag kontakt 
  • Tal tydeligt 
  • Vær tålmodig