Fra en lille flettet kurv, som står på knæfaldet foran alteret, breder der sig en duft af skovbund og nåletræer. Fra kurven stikker der både mos, svampe, en grangren og egetræsblade op. Sognepræst Søren Krogh har selv været en tur i plantagen ved Lodbjerg, og den indsamlede skov er centrum for den gudstjeneste, han er i gang med for en gruppe beboere fra plejecenter Sct. Thøgersgaard i Vestervig.
Dagens tilhørere på forreste række i den lille kirke i Agger dufter til indholdet i kurven, og spørgsmålet “om, de kan dufte skoven?”, bringer smil og små nik frem. Fælles for John, Agnes, Jenny, Tage og Henning, som er med i dag er, at de alle er ramt af demens. Derfor er gudstjenesten også anderledes, end når Søren Krogh ellers trækker i præstekjolen.
- Vi skal møde dem, der er ramt af demens der, hvor de er. De er udfordret på så mange fronter, og det gælder naturligvis også i forhold til en normal gudstjeneste. Men ved at tilpasse mit tekstvalg, gøre den del kort og især gøre noget ud af at aktivere vores sanser, så får de en positiv oplevelse med sig. I foråret havde jeg f.eks. taget syrengrene med. Jeg oplever, at det for nogen forløser noget, at de kan synge med, og det vækker en følelse i dem, som de genkender fra tidligere i deres liv, fortæller Søren Krogh.