De kiggede alle en ekstra gang, da den store favnfuld af buketter landede på kontoret hos hjemmeplejens Team Nordthy/Hannæs. Med de mange buketter fulgte et kort, som i plenum takkede alle i teamet, der var kommet hos en kvinde i Tved gennem hendes sidste tid.
Kortet var underskrevet af kvindens datter. Hun skrev blandt andet ”Gid I fortsætter i mange år”, og så opfordrede hun alle, der havde haft deres gang hos hendes mor Aase til at ”tage en buket, holde en lille pause og tænke på den store forskel, du gør hver dag”.
- Det team, som kom i huset, havde ikke bare øje på patienten. De så hele husstanden, som også omfattede min mors mand og mig, der var der fast de sidste fire uger, hun levede, hvor jeg havde plejeorlov, fortælle Ninna Rasmussen om baggrunden for, at hun valgte at sende blomster.
Investerede sig selv
- De var jo meget forskellige, men de trådte ind med deres faglige kompetencer, var nærværende og utroligt dygtige til at danne relationer. Trods alvoren kunne de fx med deres tilgang og facon stadig fremkalde et smil hos min mor. Jeg oplevede, at de hver især stillede deres egne personligheder til rådighed med stor respekt for os alle. Det var virkelig rart at være vidne til, at de trådte ind og satte sig selv i spil i en - for os - sårbar situation, forklarer hun.
Det, der for Ninna Rasmussen gjorde en stor forskel, var de små ting, som fx opmærksomheden på, hvad familien havde brug for lige fra hjælpemidler til et kram eller knus.
- Det kan jo lyde som små ting, der umiddelbart kan virke ubetydelige, men vi følte os holdt i hånden og taget hånd om. De var for eksempel også så gode til at informere om, hvem der kom, hvis de nu selv var væk et par dage. Det betød, at vi fik en god oplevelse, og de gjorde en forskel i min mors sidste dage, så vi var alle meget taknemmelige, siger Ninna Rasmussen, som synes, det er vigtigt at huske at værdsætte, når nogen gør et sådant indtryk.
Anerkendelsen varmer
I teamet har blomsterne - og ikke mindst kortet – da også spredt glæde.
- Jeg blev ekstremt rørt og glad. Det er jo slet ikke noget, vi forventer, og vi sætter jo altid en ære i, at borgeren får den afslutning på livet, som de ønsker, siger Pernille Brix Immersen, der er hjemmesygeplejerske i Team Nordthy/Hannæs i Thisted Kommune.
Hun var en af dem, der jævnligt kom i hjemmet i Tved, hvor hun føler, at holdet gjorde det, de altid gør - i samspil med andre.
- Din leder kan sige ”godt arbejde”. Det samme kan en kollega, men det topper, når det er en pårørende, der siger det. Det kan man leve længe på. Det er jo borgeren vi er her for, og derfor bliver det jo ikke meget større, end at blive anerkendt af en pårørende ovenpå et terminalt forløb. Det bekræfter os i, at det er det rigtige, vi gør, og et skulderklap giver da altid energi til at fortsætte med det, siger Pernille Brix Immersen.
Du kan læse mere om hjælp og støtte i den sidste tid i folderen om kvalitetsstandarder via linket her
Vil du læse om gode råd til de sidste levedøgn så klik her